FN-topp offentliggjør vinnere av internasjonal prestisjepris i Oslo

Årets Business for Peace Award tildeles Sarah Beydoun fra Libanon, Dr. Jennifer Nkuene Riria fra Kenya og nordmannen Tore Lærdal. Helen Clark, sjefen for FNs utviklingsprogram UNDP, står for annonseringen av årets Business for Peace-vinnere i Oslo Rådhus.

“De tre prisvinnerne er eksepsjonelle rollemodeller som viser hvordan etisk og ansvarlig forretningspraksis kan skape verdier for både bedriften og fellesskapet”, sier Helen Clark.

“Jeg er også i Norge for å markere den internasjonale kvinnedagen, og det er derfor ekstra inspirerende at to av vinnerne er fremgangsrike kvinner som spiller en vesentlig rolle i sine lokalsamfunn”, legger Clark til.

 

Befester Oslo som fredshovedstad
Årets vinnere vil få tildelt prisen under en høytidelig seremoni den 3. mai, også da i Oslo Rådhus, som del av det årlige arrangementet Business for Peace Summit.

“Vi synes det er flott å være vertskap for pristildelingen, som befester Oslo sin posisjon som en internasjonal fredshovedstad med Rådhuset som hovedscene”, sier byregjeringsleder Raymond Johansen. “Årets vinnere av Business for Peace Award er strålende eksempler på næringslivsledere som bygger verdi – ikke bare for egen bunnlinje, men for samfunnet som helhet – og som beviser at det er mulig å gjøre en forskjell uansett hvor man befinner seg i verden.”

Tildelingen vil skje under en seremoni I Oslo Rådhus, 3. Mai 2016 16:45-18:30 CET. Seremonien er åpen for offentligheten, men registrering er påkrevd. Meld deg på her. Seremonien vil også bli sendt live på stiftelsens hjemmeside.

 

Vinnerene for 2016 er:

  • Sarah Beydoun, har bygget et internasjonalt moteselskap på vesker og tilbehør, laget blant annet i samarbeid med kvinnelige fengselsinnsatte i krigsherjede Libanon.
  • Dr. Jennifer Nkuene Riria leder et selskap som tilbyr mikrofinansiering, små lån og finansielle tjenester, til kvinner. Det gir dem en unik mulighet til å skaffe seg inntekt og forsørge familien.
  • Tore Lærdal, leder Laerdal Medical, en internasjonal leverandør av opplærings- og behandlingsutstyr for livreddende førstehjelp. Sammen med sine partnere, har de bidratt til å redde hundretusenvis av menneskeliv over hele verden.

 

Næringslivet spiller en viktigere rolle
Grunnlegger og styreleder for stiftelsen Business for Peace Per L. Saxegaard understreker næringslivets voksende rolle i samfunnet som del av en større trend:
“For bare 10-15 år siden ble næringslivet sett på som en kilde til samfunnets problemer. Men nå står vi midt i en endring. Etter klimaavtalen i Paris og de nye globale bærekraftsmålene som ble signert i fjor høst, er det blitt klart at næringslivet spiller en betydelig rolle som pådriver for å finne løsninger”, sier Saxegaard.

 


 

SarahBeydounSarah Beydoun fra Libanon: er grunnlegger og kreativ leder av moteselskapet Sarah’s Bag. Selskapet har oppnådd internasjonal fremgang med en forretningsmodell som vektlegger sosial rehabilitering for utsatte kvinner. Gjennom lønnet arbeid får kvinnene utvikle verdifull kunnskap og ferdigheter, samtidig som arbeidet gir kvinnene både verdighet og muligheten til å stå på egne bein. Ved å følge sitt hjerte – både for mote og utsatte kvinner – har Sarah Beydoun utviklet en robust og vellykket forretningsidé, på tross av de vanskelige forholdene i regionen.

 

 

 

 

 

De tre prisvinnerne er eksepsjonelle rollemodeller som viser hvordan etisk og ansvarlig forretningspraksis kan skape verdier for både bedriften og fellesskapet.

– Helen Clark, UNDP Administrator

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg ser dette som en stor oppmuntring og anerkjennelse av det langsiktige arbeidet vår familiebedrift har lagt ned over to generasjoner, og som jeg har hatt gleden av å lede over flere tiår. Resultatene er oppnådd med store bidrag fra dyktige medarbeidere og våre mange samarbeidspartnere. De fortjener en stor del av denne utmerkelsen

– Tore Lærdal, den første norske vinneren av Oslo Business for Peace Award.


 

Dr Jennifer Nkuene Riria fra Kenya :DrJenniferRiria er konsernsjef for Kenya Women Holding (KWH) og har ledet Kenya Women Microfinance Bank (KWFT) i over tjue år. KWTF innvilger lån til marginaliserte kvinner og deres familier. De har hjulpet over 1,5 millioner kvinner, og distribuert over 2,3 milliarder dollar over en tjueårsperiode. Selv i perioder med økt vold, har Jennifer Ririas innsats vært med på å styrke utsatte kvinners posisjon, og bidratt til å bygge fred i Kenya.

 

 


 

Mr Tore Lærdal fra Norge: ToreLaerdal er utøvende styreleder i Laerdal Medical, ledende internasjonal leverandør av opplærings- og behandlingsutstyr for livreddende førstehjelp. Laerdal Global Health er non-profit søsterselskapet til Laerdal Medical, og skal bidra til å redde liv i forbindelse med barnefødsel i utsatte områder verden over. Målet for gruppen er, sammen med sine partnere, å bidra til å redde 500 000 liv hvert år, innen 2020. Tore Lærdal er et strålende eksempel på hvordan det å se bedriften i et større samfunnsperspektiv kan skape fremragende resultater for både bunnlinjen og for verden.

 

 

 


 

Om Business for Peace

Business for Peace er en global stiftelse basert i Oslo, som jobber for å endre definisjonen av ’suksess’ i næringslivet ved å promotere en utviklet form for kapitalisme. Dette gjøres gjennom anerkjennelse av personer som utmerker seg gjennom å være businessworthy (forretningsverdige). Dette er individer som driver sine virksomheter med et mål om å skape felles verdier for samfunn og bedrift på en etisk og forsvarlig måte. Stiftelsen jobber sammen med en uavhengig komité bestående av tidligere nobelprisvinnere innen fred og økonomi. Komiteen velger vinnere av prisen fra en gruppe nominerte som er valgt ut av stiftelsens globale partnere i UN Global Compact, UN Development Program og International Chamber of Commerce. Gjennom anerkjennelsen av disse individene, ønsker stiftelsen å fremheve den positive drivkraften i business, som kan gi viktige bidrag til fred og økt velstand.

 

Mediakontakt: Ingrid Baukhol, ingrid@businessforpeace.org, +47 928 10 410